Gezonde Voeding & Traditionele Chinese Geneeskunde

Natuurlijke balans door voeding en traditionele ondersteuning

Voeding en Gezondheid

Voeding en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een uitgebalanceerd voedingspatroon vormt de basis voor een gezond lichaam en een vitale geest. In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt voeding gezien als een van de pijlers van gezondheid, waarbij de juiste voeding kan worden ondersteund door acupunctuur en kruidengeneeskunde.

Gezonde voeding en Chinese kruiden

Voeding in Balans

Basisprincipes

Een gezond voedingspatroon houdt rekening met:

  • Voldoende groenten en fruit (minimaal 250g groenten, 2 stuks fruit)
  • Volkoren producten voor vezels en energie
  • Gezonde vetten uit olijfolie, noten en vette vis
  • Voldoende eiwitten uit diverse bronnen
  • Beperking van suikers en geraffineerde producten

Ondersteuning vanuit TCG

Acupunctuur en Chinese kruiden kunnen helpen bij:

  • Verbetering van de spijsvertering
  • Optimalisatie van voedingsopname
  • Balanceren van eetlust
  • Ondersteuning van orgaanfuncties
  • Versterking van de natuurlijke energie

Gezonde Maaltijdsuggesties

Ontbijtopties

Broodbeleg Variaties

Mager beleg:

  • 20+/30+ (smeer)kaas
  • Hüttekase, cottage cheese
  • Zwitserse strooikaas
  • Magere kwark met fruit

Vleeswaren:

  • Achterham, beenham
  • Kipfilet, kalkoenham
  • Rosbief, fricandeau
  • Casselerrib

Gezonde Alternatieven

  • Vers fruit of fruitsalade
  • Groentespread
  • Rauwkost
  • Havermout met fruit en noten
  • Yoghurt met granola
  • Ei-gerechten met groenten

Vegetarische Recepten

Hoofdgerechten

  • Geroosterde groenten met quinoa

    Bereid quinoa met diverse seizoensgroenten, kruiden en olijfolie

  • Linzencurry met zoete aardappel

    Combineer rode linzen met kokosmelk, kruiden en groenten

  • Gevulde portobello's

    Met quinoa, groenten en kruiden

Bijgerechten

  • Geroosterde kikkererwten

    Met kruiden en specerijen als gezonde snack

  • Salade van geroosterde groenten

    Met diverse seizoensgroenten en dressing

  • Zelfgemaakte hummus

    Met volkoren pitabrood of groenten

Chinese Recepten

Versterkende Gerechten

  • Gember-paddenstoelen soep

    Rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmend

  • Gestoomde vis met gember

    Licht verteerbaar en voedzaam

  • Congee met kruiden

    Versterkend rijstgerecht voor de spijsvertering

Seizoensgerechten

  • Verwarmende wintersoep

    Met Chinese kruiden en seizoensgroenten

  • Verkoelende zomersalade

    Met komkommer en zeewier

  • Kruidige herfstschotel

    Met pompoen en Chinese specerijen

Gezonde Tussendoortjes

Zoete Variaties

  • 1 volkoren biscuitje of:
    • 1 speculaasje
    • 2 lange vingers
    • 1 sultana
    • 1 plak ontbijtkoek
    • 1 rijstewafel
    • 1 kleine stroopwafel
    • ½ eierkoek

Hartige Variaties

  • 2 zoute koekjes of:
    • 1 handje ongezouten noten
    • 1 schaaltje popcorn
    • 10 olijven
    • 1 toastje met magere smeerkaas
    • 1 kaas/kruiden rijstewafel
    • 8 zoute stengels

Ondersteuning vanuit TCG

Acupunctuur

Acupunctuur kan helpen bij het optimaliseren van uw spijsvertering en metabolisme. Specifieke punten kunnen worden behandeld om:

  • De maag- en darmfunctie te verbeteren
  • De energiehuishouding te optimaliseren
  • Voedingsopname te bevorderen
  • Metabolisme te ondersteunen

Chinese Kruidengeneeskunde

Traditionele Chinese kruiden kunnen worden ingezet ter ondersteuning van:

  • Versterking van de spijsvertering
  • Balans van maag- en darmfunctie
  • Regulering van de eetlust
  • Optimalisatie van de stofwisseling

Voeding bij Specifieke Gezondheidsaspecten

Cholesterol en Bloeddruk

Bij cholesterol en bloeddruk is het belangrijk om te letten op:

Gezonde Vetten

  • Olijfolie, lijnzaadolie
  • Avocado's
  • Noten en zaden
  • Vette vis (zalm, makreel)

Te Beperken

  • Verzadigde vetten
  • Zout (maximaal 6 gram per dag)
  • Alcohol
  • Cafeïne

Diabetes

Bij diabetes is het belangrijk om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden:

Koolhydraten in Balans

  • Volkoren producten
  • Peulvruchten
  • Groenten
  • Fruit in mate

Te Vermijden

  • Geraffineerde suikers
  • Witmeelproducten
  • Frisdranken
  • Snoep en koek

Seizoensgebonden Voeding

Lente en Zomer

  • Verse bladgroenten
  • Lichte, verkoelende maaltijden
  • Seizoensfruit
  • Verfrissende kruidentheeën

Herfst en Winter

  • Verwarmende soepen en stoofschotels
  • Wortelgroenten
  • Voedzame granen
  • Verwarmende kruiden en specerijen

Meer Informatie over Voeding en Gezondheid

Voor aanvullende informatie over voeding en gezondheid kunt u terecht bij:

Opmerking: Deze links worden alleen ter informatie verstrekt. Wij hebben geen zakelijke relatie met genoemde organisaties.